ERGO ERGONOMIA - II

1.4.2021 | kuchyně | novinky

Malé ergonomické desatero:

V minulém díle jsme se věnovali funkčním zónám a nejběžnějším typům kuchyní. Dnes bychom rádi přidali několik praktických tipů, které vám mohou být k užitku při plánování a realizaci jakékoli kuchyně.

 

Výška pracovní desky

Nejdůležitějším kritériem pro určení optimální výšky pracovní desky je výška osoby, která bude kuchyni nejčastěji využívat. Pokud položíte dlaně na desku a máte lehce pokrčené lokty, je ve správné výšce. Jsou-li ruce napjaté, je potřeba ji snížit. Pokud si naopak připadáte jako při hře na klavír, musí deska výše!

 

ERGO ERGONOMIA – II

 

Přesah desky přes hranu skříněk

Nechejte desku přesahovat alespoň o jeden – dva centimetry. Oceníte to, jakmile poprvé něco rozlijete.

 

ERGO ERGONOMIA – II

 

Dostatečné osvětlení

Správné osvětlení udělá z kuchyně místnost, ve které bude příjemné a zároveň bezpečné pracovat. Základem je centrální osvětlení, jehož úkolem je rovnoměrné rozložení světla. V jednotlivých kuchyňských zónách je nutné dodatečné osvětlení, především pracovní a varné desky. Světlo by mělo být jasné a intenzivní. Pro osvětlení kuchyňské linky je nejoblíbenější integrované LED osvětlení. Vybavte kuchyni více zdroji světla a uvidíte, že uvidíte…

 

ERGO ERGONOMIA – II

 

Hloubka dřezu

I když používáme myčku na nádobí, na velké kusy nádobí (hrnce, pekáče, pánve, apod.) musíme použít dřez. V tuto chvíli oceníme jeho rozměry. Ideální hloubka dřezu je 200 mm. V malých kuchyních bude také často sloužit jako odkládací prostor, a čím víc se do něj vejde, tím lépe.

 

ERGO ERGONOMIA – II

 

Otevírání odpadkového koše

Koš nebo dvířka na dotykové ovládání v duchu pochválíte pokaždé, kdy budete mít špinavé ruce. Stačí krátce ťuknout na čílko a výsuv se automaticky otevře. Nezávisle na tom, zda je skříňka s úchytkou nebo bez ní.

 

ERGO ERGONOMIA – II

 

Výsuvné šuplíky, kontejnerové zásuvky & organizéry

Dejte přednost zásuvkám před policemi. Jsou přehlednější a uložené věci dostupnější, a to zejména ve spojení s vloženými organizéry.

 

ERGO ERGONOMIA – II

 

Plné vysunutí zásuvek zajistí přístup i k věcem uloženým až zcela vzadu. Využití úložného prostou se tak zvětší až o 30%.

 

ERGO ERGONOMIA – II

 

Pokud zvolíte jeden širší výsuv namísto dvou užších, získáte v zásuvce až o 15% více místa.

 

ERGO ERGONOMIA – IIERGO ERGONOMIA – II .<>

 

Vyšší boční stěny výsuvů znamenají, že můžete věci skládat na sebe, aniž by vám ze šuplíku vypadávaly. Získáte tak navíc přes polovinu úložného prostoru.

 

ERGO ERGONOMIA – II

 

Posuvné kontejnery

Umožňuje-li to situace, začleňte do kuchyně posuvný kontejner. Získáte odkládací plochu, kterou můžete variabilně využívat.

 

ERGO ERGONOMIA – II

 

Otočné systémy a rohové zásuvky

Rohové skříňky v kuchyni patří k nejproblematičtějším částem kuchyňské linky. Jsou těžko přístupné a současně zabírají spoustu místa. Oblíbeným řešením je použití tzv. ledvinek různých tvarů a velikostí. Existují také různé typy otočných košů ze sortimentu drátěného programu. Další možností je využití rohových zásuvek, které jsou tvarově uzpůsobené velikosti rohů a umožňují standardní vysouvání. Do těchto zásuvek uložíte jak hrnce, tak třeba příbory. Obvykle jsou vybaveny plným výsuvem, a tak je přístup snadný a pohodlný.

 

ERGO ERGONOMIA – IIERGO ERGONOMIA – II

 

Soklové zásuvky

Zásuvky pod spodními skříňkami pomáhají využít prostor linky na maximum. Hodí se zejména pro uskladnění věcí, které nebudeme používat často, ale chceme je mít někde po ruce.
Další možností je snížení podstavy, čímž získáme více úložného prostoru ve skříňkách.

 

ERGO ERGONOMIA – IIERGO ERGONOMIA – II

 

Výklopná horní dvířka

Výklopná křídla jsou praktická, ale nezapomeňte na to, že potřebují dostatek prostoru nad skříňkami!
Na výběr máme různé možnosti provedení: výklop se může zvednout tak, že vytvoří se skříňkou zhruba pravý úhel, nebo ho vysunete kolmo směrem nahoru. Existují také dvoudílná čela skříněk, která se při otevření složí. Výklopné skříňky se vyrábějí v šířkách až 120 cm a výškách do 90 cm.

 

ERGO ERGONOMIA – IIERGO ERGONOMIA – II

 

Na závěr: i v kuchyni platí okřídlené pořekadlo: „Dvakrát měř, jednou řež! Nepodceňte přípravu, plánujte do detailů a nechejte si poradit…

Další informace o plánování a realizaci nové kuchyně najdete v článcích Typová nebo na míru?, Jak na novou kuchyň? nebo Ergo egonomia I.

Související

T.KOMPLET = DVÍŘKA  A KORPUSY TRACHEA

25.5.2021 | kuchyně

T.KOMPLET = DVÍŘKA A KORPUSY TRACHEA

Stavebnice moderní kuchyně

Zobrazit článek

CENOVÁ SKLADBA NOVÉ KUCHYNĚ

13.5.2021 | kuchyně

CENOVÁ SKLADBA NOVÉ KUCHYNĚ

Srovnání tří modelových provedení

Zobrazit článek

DVÍŘKA S HOLOGRAMEM

15.4.2021 | kuchyně

DVÍŘKA S HOLOGRAMEM

Příběh tradice a kvality

Zobrazit článek