KUCHYNĚ: TYPOVÁ NEBO NA MÍRU?

26.2.2021 | kuchyně

Kuchyně je skutečným srdcem domova. Pokud plánujete novou, vyplatí se tento krok důkladně promyslet. Bude vám pravděpodobně sloužit mnoho let, a už proto je žádoucí rozhodovat s rozvahou a poučeně.

Zásadní je volba mezi kuchyní na míru nebo typovou, neboli sektorovou, modulovou. Výběr ovlivňuje mnoho faktorů. Rozhodně prostorová dispozice, požadavky na funkci, vzhled, kvalitu a pochopitelně náklady.
Ve skutečnosti je důležitých faktorů mnohem více. Každý z nás má specifické požadavky a potřeby, a právě jim by měla kuchyně odpovídat. Položte si dvě základní otázky:

  1. Komu a čemu má kuchyně sloužit?

    Odpověď není tak snadná, jak se možná zdá…

  2. Co jsme ochotní do kuchyně investovat?

    Zdaleka nemáme na mysli jenom peníze…

Jakmile najdete odpovědi na tyto otázky a seřadíte je podle důležitosti, řešení se objeví samo, jako když seskládáte puzzle. Háček je v tom, že každá z otázek v sobě skrývá řadu dalších, a proto jsme připravili čtyři okruhy úvah, které vám proces rozhodování usnadní.

 

Účel a požadavky

Je rozdíl, zda plánujete kuchyni pro rodinné bydlení, do startovacího či studentského bytu, na pronájem nebo třeba na chalupu. Rozhodněte se, čemu má kuchyně sloužit a teprve pak řešte, jak bude vypadat. Pokud nebude praktická a funkční, design to nespraví!

Jak často budete v kuchyni vařit? Denně, o víkendu nebo jen občas? Kolik osob (a v jakém čase) bude kuchyni využívat? Funkce nebo design? Klasika nebo moderna? Dřevo nebo plast?

 

KUCHYNĚ: TYPOVÁ NEBO NA MÍRU?

 

Dispozice a ergonomie

Řešíte-li kuchyni ve stávajících prostorech, nevěnujte se jen dispozici. Ve starších bytech nemusí být pravý úhel opravdu pravý a svislá zeď opravdu svislá. A pozor na půdní byty, suterény a atypy vůbec – mají charisma, ale přinášejí komplikace. Připravte se na to, že v kuchyni vám vždycky bude jedna skříňka chybět. Ne-li dvě. Využijte prostor na maximum a uvědomte si, co s čím souvisí. Existují přirozené pracovní zóny a vyplatí se je respektovat!

Nabízí stávající dispozice dostatek prostoru nebo budete bojovat o centimetry? Vyhovuje vám rozmístění přípojek energií? A dvakrát pozor na odpady! Jste velcí nebo maličcí? Jste levák nebo pravák? Vše hraje roli…

 

KUCHYNĚ: TYPOVÁ NEBO NA MÍRU?

 

Náklady na pořízení

Udělejte si představu o cenách a zvažte svoje možnosti. Nezapomeňte, že kuchyni netvoří jen linka a spotřebiče. Hledejte informace, ptejte se a konzultujte s odborníky. Nešetřete na nepravých místech. Orientujte se na kvalitu, vyplatí se vám to. A uvědomte si, jakou cenu má váš čas. I jej musíte připočítat k nákladům.

Stanovte si horní hranici rozpočtu a počítejte s rezervou ve výši alespoň 20%. Nemusíte pořídit všechny spotřebiče hned, ale musíte na ně od začátku pamatovat… Myslete na to, že zdánlivě levná řešení se většinou časem prodraží.

 

KUCHYNĚ: TYPOVÁ NEBO NA MÍRU?

 

Kriterium: Čas!

Časové hledisko má několik rovin. Dobu přípravy, dobu realizace a dobu užívání. Vyjděte z toho, jak dlouho má kuchyně sloužit. Jde-li o roky či desetiletí, nevyplatí se nic uspěchat. Začněte tím, že si zjistíte reálné výrobní či dodací termíny a plánujte podle toho.
„Spěchej pomalu“, říká se.

Začněte tím, že si uděláte představu o termínech, a opět počítejte s rezervou. Zpracujte si časový harmonogram prací a dbejte na jeho dodržování. Pamatujte, že rozhodnutí učiněná v časovém stresu nebývají nejlepší.

Přípravy zaberou desítky (a desítky) hodin. Kvalifikovaní profesionálové vám mohou pomoci ušetřit hodně času, nehledě na přínos jejich praktických zkušeností.
Jakmile si podrobně a důkladně zodpovíte všechny kardinální otázky, bude jasné, zda potřebujete spíše kuchyň na míru, nebo vám bude vyhovovat některé typizované řešení. Na závěr si tedy shrňme jejich přednosti a nevýhody.

 

KUCHYNĚ: TYPOVÁ NEBO NA MÍRU?

 

Typová (sektorová) kuchyně

Výhoda typových kuchyní spočívá zpravidla v nižší ceně, která vyplývá z opakované výroby modulů a kvality použitých materiálů. Pozitivy jsou také dostupnost a rychlost pořízení. Tyto kuchyně jsou vhodné především do standardizovaných bytů, nebo tam, kde hodláme kuchyni používat jen občas, třeba na chalupě.

  • nižší cena
  • snadná dostupnost
  • rychlost realizace

Modulové řešení se vyznačuje omezeným výběrem rozměrů, komponentů a možností provedení. U některých výrobců hrozí také nižší kvalita zpracování a užitných vlastností obecně.

  • nižší kvalita zpracování
  • omezený výběr
  • nepřizpůsobivost konkrétním podmínkám

     

KUCHYNĚ: TYPOVÁ NEBO NA MÍRU?

 

Kuchyně na míru

Kuchyně na míru dokáže vyhovět individuálním potřebám a podmínkám. Umožňuje výběr libovolných materiálů a provedení, stejně jako sladění s ostatním interiérem. Je vhodnou volbou pro účely dlouhodobého užívání a v atypických interiérech de facto nutností.

  • kvalita zpracování
  • variabilita provedení
  • ideální využití prostoru

Při rozhodnutí pro kuchyni na míru musíme počítat s vyššími pořizovacími náklady, časově náročnější přípravou a smířit se s tím, že realizace nezabere týdny, ale měsíce.

  • vyšší cena
  • nutnost precizní přípravy
  • delší realizační termíny

     

KUCHYNĚ: TYPOVÁ NEBO NA MÍRU?

 

Na závěr dovolte, abychom přidali dvě praktické rady:

Rada první:

Plánujete-li novou kuchyni, seznamte se nejprve s možnostmi, udělejte si základní představu a poté se obraťte na odborníka. A nejlépe ne jen na jednoho. Projděte kuchyňská studia, showroomy výrobců, poptejte se u známých, hledejte…
Vyberte si toho, u něhož vycítíte, že vám porozuměl a bude vám chtít a umět poradit!

Rada druhá (a závěrečná):

Uvědomte si, kolik času v následujících letech strávíte v kuchyni. Věnujte pozornost každé maličkosti, a pokud to jde, zaměřte se na kvalitu. Každou opomenutou nedokonalost či chybku totiž uvidíte desetitisíckrát a právě tolikrát by vás mrzela.

Právě připravujeme nové příspěvky na téma plánování a praktické realizace kuchyně a kuchyňské ergonomie. Sledujte náš blog a brzy se dozvíte více.

 

KUCHYNĚ: TYPOVÁ NEBO NA MÍRU?

 

Za odbornou a milou spolupráci při tvorbě tohoto článku děkujeme Ing. arch. Beatě Gistrové [www.atelierbg.cz].

Související

3 x AKRYLÁT!

27.11.2023 | kuchyně

3 x AKRYLÁT!

Inspirativní kuchyně T.acrylic…

Zobrazit článek

SVĚTOVÉ TRENDY U NÁS DOMA

27.9.2023 | kuchyně

SVĚTOVÉ TRENDY U NÁS DOMA

Další povedená kuchyně…

Zobrazit článek

12 TIPŮ PRO UDRŽITELNOU KUCHYNI

19.6.2023 | kuchyně

12 TIPŮ PRO UDRŽITELNOU KUCHYNI

Zajímavé rady z Schöner Wohnen...

Zobrazit článek