ERGO ERGONOMIA - I

25.3.2021 | kuchyně

Ergonomie (z řečtiny: ergon = práce / nomos = zákon) Nauka zabývající se komplexním vztahem člověka a prostředí: řeší například vhodné rozměry a vzdálenosti, design nástrojů a nábytku, prostorové uspořádání a podobně.

Plánování a výběru kuchyňské linky se zde věnujeme (a budeme věnovat) z mnoha pohledů. Jedním z velmi důležitých je ergonomické hledisko, především správné rozvržení funkčních zón.

 

Funkce kuchyně

Základní funkce kuchyně jsou vcelku jasné. Jmenujeme je zde proto, že na jejich základě budeme posléze vymezovat jednotlivé kuchyňské zóny.

  • vaření a další příprava pokrmů
  • mytí a čištění
  • skladování kuchyňských potřeb
  • uložení zásob potravin
  • sociální funkce (komunikace, setkávání, stolování)

Každá domácnost žije jiným rytmem, má vlastní zvyky a priority, ale dá se říci, že uvedené funkce jsou pro většinu z nich shodné.

 

ERGO ERGONOMIA – I

 

Kuchyňské zóny

Řekněme rovnou, že ergonomie v kuchyni není zase taková věda. Ostatně: většina ergonomických principů je založena na empirických základech, na prověřených fungujících zásadách. A právě proto se vyplatí je při navrhování kuchyně respektovat.
Připomeňme, že na principu funkčních zón jsou založeny i profesionální kuchyně v restauracích, kde je správná organizace podmínkou úspěšného provozu. Co funguje ve velkém, bude tím spíše fungovat i v malém…

 

Zlaté pravidlo kuchyňských zón:
Jednotlivé zóny by na sebe měly navazovat zleva doprava, pokud jste praváci. V opačném případě zase obráceně!

 

ERGO ERGONOMIA – I

 

Zóna uskladnění potravin

První zónu tvoří spížová skříň (či skříně) a lednička s mrazničkou. Každý druh potravin potřebuje své místo, na které je uložíte po nákupu a kde je také budete hledat, až přijde jejich čas…

 

Zóna ukládání kuchyňských potřeb

Když čas od času uklízíte kuchyni, nejspíš si také říkáte, kolik nádobí, náčiní, pomůcek a drobných spotřebičů se do ní vejde. Uspořádejte je podle toho, jak často je budete používat. A uvědomte si, že zóny nejsou dogma. Často používané kuchyňské potřeby budete jistě ukládat také ve vařící zóně, kde je budete mít více při ruce.

 

Zóna hrubé přípravy a mytí

Na skladovací prostory by měl navazovat alespoň 40 cm široký pás pracovní desky. Zde můžete vybalovat potraviny nebo čistit zeleninu a ovoce. Následuje dřez a nezbytné příslušenství, tedy koše na směsný a tříděný odpad a také bioodpad.
Když jsme u dřezu: myslete na odkládání nádobí. Nejen špinavého, ale i toho, které opláchnete nebo umyjete v ruce. A pokud máte myčku, patří samozřejmě také do zóny poblíž dřezu.

 

Zóna čisté přípravy

Na druhé straně dřezu je místo pro zónu čisté přípravy. Věnujte mu volný prostor široký aspoň 50 cm. Tady se bude řezat, krájet, mlít, hníst, naklepávat, obalovat, strouhat, pasírovat… Proto je vhodné, abyste příslušné instrumenty (prkénka, nože, metličky, struhadla atd.) měli blízko po ruce.
Máte-li dostatek prostoru, můžete do této zóny umístit některé spotřebiče. Kuchyňský robot, kávovar, toastovač nebo třeba domácí pekárnu. Záleží na tom, co a jak často jste zvyklí používat.

 

Zóna vaření

Základ vařícího centra tvoří varná deska a trouba. Zejména v kuchyních spojených s obytnými prostory se vyplatí kvalitní digestoř a není od věci instalovat do této zóny také mikrovlnnou troubu.

 

Tak, teď už zbývá jen opásat se zástěrou a vybrat si nějaký lákavý recept! Nebo ne? Ne, ještě tu pro vás máme několik typů a tipů…

 

Typy kuchyní

Prostorové rozvržení kuchyní může být různé. Záleží na možnostech, potřebách a pochopitelně také rozpočtu, v zásadě však existují tři základní varianty uspořádání.

Liniová kuchyně

Jednořadou liniovou kuchyni najdeme nejčastěji v menších bytech, tedy typicky v nájemních domech, ale třeba také v rekreačních apartmánech, na chatách a chalupách.
Omezený prostor klade větší nároky na účelnou organizaci, při níž bude nutno počítat s rozumně vyváženými kompromisy.

ERGO ERGONOMIA – I

Kuchyně tvaru „L“

„Elková“ kuchyně zabírá větší plochu, takže ji nacházíme ve větších bytech a rodinných domech. Poskytuje optimální úložný i pracovní prostor a její organizace není nijak složitá.
Rohová kuchyně bývá často označována za nejpraktičtější kuchyňský typ. Vše je pěkně po ruce, což je při přípravě jídla ideální.

 

ERGO ERGONOMIA – I

 

Kuchyně tvaru „U“

Kuchyně na půdorysu písmene U nabízí velkorysý prostor a řadu variant uspořádání. Nevejde se do každého interiéru, ale pokud neřešíte problémy s místem, budete se v ní cítit královsky. Pardon, šéfkuchařsky.

 

ERGO ERGONOMIA – I

 

Ostrůvkové kuchyně

Kuchyňským ostrůvkem lze doplnit kterýkoliv typ linky. Limitem bude opět jen dostatek prostoru. Ostrůvkové kuchyně mají své kouzlo, a to i proto, že ostrůvek lze z části využít i jako jídelní stůl nebo barový pult.

 

ERGO ERGONOMIA – I

 

V příštím vydání se budeme věnovat ergonomii v kuchyních z jiného hlediska a seznámíme vás s řadou praktických zásad při plánování a realizaci kuchyně.

Související

3 x AKRYLÁT!

27.11.2023 | kuchyně

3 x AKRYLÁT!

Inspirativní kuchyně T.acrylic…

Zobrazit článek

SVĚTOVÉ TRENDY U NÁS DOMA

27.9.2023 | kuchyně

SVĚTOVÉ TRENDY U NÁS DOMA

Další povedená kuchyně…

Zobrazit článek

12 TIPŮ PRO UDRŽITELNOU KUCHYNI

19.6.2023 | kuchyně

12 TIPŮ PRO UDRŽITELNOU KUCHYNI

Zajímavé rady z Schöner Wohnen...

Zobrazit článek