TRENDY KUCHYNÍ 2021 (III.)

11.2.2021 | design

MALÉ KUCHYNĚ

V seriálu o kuchyňských trendech inspirovaném časopisem Schöner Wohnen se tentokrát budeme věnovat malým kuchyním. Ceny nemovitostí trvale rostou a jasným šampionem jsou v tomto ohledu malometrážní byty. Lidé touží po vlastním, moderním a útulném bydlení, ale ceny za metr čtvereční podlahové plochy je nutí šetřit prostorem. Malé kuchyňky se tedy často stávají „trendem z nutnosti“. Svou roli ovšem hrají také změny životního stylu – tomu, kdo nehodlá pravidelně vařit, slouží kuchyně spíše jako záchranný ostrůvek, kde lze ohřát donesenou pizzu a uvařit kávu nebo čaj. Ať už jsou důvody jakékoli, malé kuchyně jsou a budou markantním trendem, kterému je potřeba se věnovat.

 

Trend TŘETÍ:

Malé kuchyně

Výrobci kuchyní představují na veletrzích kuchyně tak velké, až by si někdo mohl myslet, že všichni uživatelé bydlí v obrovských loftech nebo v novostavbách s gigantickými obytnými a jídelními prostory. Městská realita však naopak nabízí jednopokojové byty nebo řadové domy s kuchyňskými kouty a právě zde mají mnozí výrobci po ruce chytrá řešení úložných prostor.

Sokly jsou nižší, aby se získalo více svislého úložného prostoru, výškově nastavitelné přihrádky v rohových modulech nebo zásuvkách jsou maximálně přizpůsobeny pro život a vaření v malých prostorech…

 

TRENDY KUCHYNÍ 2021 III.
Zdroj: Schöner Wohnen

 

Ano, v malém prostoru je třeba využít doslova každý centimetr. Nižší sokly či naopak horní skříňky až ke stropu pomohou výrazně zvětšit objem úložného prostoru. Svou roli hrají chytré police a organizéry, které sice nedokáží prostor „nafouknout“, ale mohou přispět k tomu, aby se i v malé kuchyni mohl člověk cítit komfortně. No a pochopitelně: barvy. Jedna věc je, jak je prostor velký a druhá, jak působí. Aktuálním hitem jsou sice černé kuchyně, ale pokud nechceme, aby se nám pidikuchyňka ještě „smrskla“, volíme rozhodně světlé dekory.

 

TRENDY KUCHYNÍ 2021 III.

Tuto kuchyni přejdete sice dvěma kroky, přesto se v ní nebudete cítit stísněně. Díky sníženým soklům a horním skříňkám vytaženým až ke stropu (včetně nadstavby nad zabudovanou lednicí) poskytuje překvapivě mnoho úložného prostoru.
Provedení dvířek ve světlých odstínech fólií T.classic Supermat ji opticky zvětšuje a zároveň usnadňuje její údržbu. Chytrá kombinace žádoucích vlastností.

 

TRENDY KUCHYNÍ 2021 III.

 

Expozice výrobců kuchyní nás sice přesvědčují o opaku, ale kuchyňská realita často vypadá právě takto. Když na linku musí stačit dva metry, je potřeba nejen využít doslova každý centimetr, ale také jí pomoci opticky. Spojením dekoru dřeviny a světlé barvy působí kuchyně robustněji, než skutečně je. A o to, aby získala punc originality, se zasluhuje dekorativní potisk na panelu T.board vloženém mezi spodní a horní skříňky.

Zvláštním případem jsou kuchyně v podkrovních bytech, ve kterých je značně omezen prostor pro použití horních skříněk. Do jednoho takového se podíváme, abychom zjistili, jak majitelé využili plochu pouhých 7 m2 (!) na vybudování kuchyně pro běžnou čtyřčlennou rodinu.
Asi není třeba zdůrazňovat, že akrylátová a fóliovaná dvířka použitá v této kuchyni zdobí na zadní straně stříbrný hologram dokládající původ „Made in Trachea“.

 

TRENDY KUCHYNÍ 2021 III.

 

Na papíře to vypadá reálně, jenže papír snese hodně.
Opravdu sem lze umístit plnohodnotnou kuchyni?

 

TRENDY KUCHYNÍ 2021 III.

Málo místa a šikminy, kam oko pohlédne…
V kuchyních bývá milion věci, kam je tady dávají?

 

TRENDY KUCHYNÍ 2021 III.

Základem je vyhnat skříňky až ke stropu!
(I když asi nad ledničkou extra přístupné nebudou…)

 

TRENDY KUCHYNÍ 2021 III.

Boj o každý litr úložného prostoru.
Výsuvné šuplíky pod skříňkami jsou jak užitečné, tak praktické.

 

TRENDY KUCHYNÍ 2021 III.

Pěkná kombinace estetické a užitné funkce nábytku.
Přechod otevřených v uzavřené police v rohu sestavy.

 

TRENDY KUCHYNÍ 2021 III.

Bílé zdi jsou v podkrovní kuchyni téměř nutností.
Maximální zužitkování světla proudícího do prostoru střešním oknem.

 

TRENDY KUCHYNÍ 2021 III.

Díky dostatku světla si kuchyně může dovolit kontrastní podlahu.
Lino v barvě hořké čokolády podtrhuje barevný koncept kuchyně.

 

TRENDY KUCHYNÍ 2021 III.

Malé prostory přinášejí velké výzvy. Pokud se držíme osvědčených zásad a přidáme špetku kreativity, může být výsledek opravdu zajímavý. Loučíme se „celkovým pohledem“ na kuchyni, která dokazuje, že i na pár metrech čtverečních se dá kouzlit, máme-li na to chuť…

Související

KUCHYNĚ JAKO SPLNĚNÝ SEN

5.9.2022 | lakovaná dvířka

KUCHYNĚ JAKO SPLNĚNÝ SEN

Realizace Roberta Kývaly

Zobrazit článek

KUCHYNĚ JAKO ZE ŽURNÁLU

2.3.2022 | lakovaná dvířka

KUCHYNĚ JAKO ZE ŽURNÁLU

Když renovuje profesionál…

Zobrazit článek

BYDLENÍ: INDUSTRIÁLNÍ STYL

7.1.2022 | kuchyně

BYDLENÍ: INDUSTRIÁLNÍ STYL

Industriál je kreativní

Zobrazit článek