12 TIPŮ PRO UDRŽITELNOU KUCHYNI

19.6.2023 | kuchyně

Německý magazín se věnuje otázkám bydlení ze všech úhlů a patří k nejlepšímu, co v Evropě vychází. Mívá spoustu zajímavých přesahů, mimo jiné mapuje aktuální trendy, a to nejen designové, konstrukční či materiálové, ale i společenské.

Dnešní příspěvek je možná delší, ale přečíst se vyplatí. Nepřináší převratné novinky, spíše shrnuje zásady a doporučení, které jsou tak jednoduché a přirozené, že na ně – paradoxně – občas zapomínáme…

 

Všichni se můžeme doma chovat šetrněji k životnímu prostředí

(a našemu zdraví!), aniž bychom museli obětovat pohodlí. Několik tipů pro každodenní život:

 

Ochrana životního prostředí při čištění

Speciální přípravek pro každý typ nečistoty? Není potřeba! Omezte zásoby na nejnutnější a místo agresivních čističů, škodlivých pro životní prostředí i pro zdraví, vyzkoušejte ocet a jedlou sodu.

Kromě toho vybírejte recyklované obaly a co nejšetrnější přípravky. Navíc: keramika, dřevo a přírodní kartáče jsou krásnější a udržitelnější než pestrobarevné čisticí prostředky.

 

12 TIPŮ PRO UDRŽITELNOU KUCHYNI

 

Neplýtvejte potravinami

Správným skladováním lze předejít značnému množství odpadu. V chladničce s nulovou teplotou vydrží zelenina a další potraviny až o 14 dní déle, zejména pokud jsou skladovány ve vzduchotěsné nádobě.

Pokud chladničku alespoň jednou měsíčně důkladně vyčistíte octem, zabráníte usazeninám, a tím i vzniku plísní. A nezapomeňte na těsnění ve dveřích!

 

12 TIPŮ PRO UDRŽITELNOU KUCHYNI

 

Energeticky úsporné vaření

Pokud vaříte pokličkou, ušetříte až 65 % energie. Stejně tak by měl být na plotýnce vždy hrnec správné velikosti.

Před uložením jídla do ledničky jej vždy nechejte vychladnout na pokojovou teplotu. Potraviny rozmrazujte při pokojové teplotě, zkrátí se tím doba vaření a vodu na těstoviny ohřívejte v rychlovarné konvici – je to energeticky úspornější.

Předehřívání trouby je většinou zbytečné. Je také lepší používat horký vzduch místo horního / dolního ohřevu – díky rovnoměrnému rozvodu tepla můžeme nastavit asi o 20 0C nižší teplotu. Mikrovlnná trouba spotřebuje při ohřevu jednotlivých porcí méně elektřiny než sporák.

Mikrovlnná trouba spotřebuje při ohřevu jednotlivých porcí méně elektřiny než sporák.

 

12 TIPŮ PRO UDRŽITELNOU KUCHYNI

 

Praní šetrné k životnímu prostředí

Často pereme ve zbytečně horké vodě a s přehnaným množstvím prášku. Traduje se, že bakterie a choroboplodné zárodky se ničí při 95 0C. Ve skutečnosti většinou umírají již při 60 °C a často nejsou v prádle, ale v neudržovaných pračkách. Vodní kámen, zbytky prášku, žmolky a vlasy jsou pro ně skvělou živnou půdou.

Pračku čistěte každých šest měsíců: otřete ji z vnějšku, vyčistěte octem a vodou filtry a zásuvky na prací prostředky i gumové těsnění.

Mimochodem: přepnutím z 60 na 40 0C snížíte spotřebu elektřiny až o 45 % a při správném dávkování budete překvapeni, jak málo prášku potřebujete.

 

12 TIPŮ PRO UDRŽITELNOU KUCHYNI

 

Zvolte nábytek ze dřeva

1 m3 tohoto obnovitelného přírodního materiálu váže přibližně jednu tunu CO2.

Celkové náklady na výrobu a recyklaci linky ze dřeva jsou nižší, než u plastové. Dřevěné kuchyně jsou také obvykle trvanlivější, tedy udržitelnější, zvláště pokud pocházejí z certifikovaných domácích lesů.

A další výhoda: třísloviny a polyfenoly ve dřevě omezují tvorbu zárodků a ničí stávající. Borové a dubové dřevo jsou považovány za nejúčinnějšího zabijáka těchto zárodků.

 

12 TIPŮ PRO UDRŽITELNOU KUCHYNI

 

Správné pochopení energetického štítku

Od března 2021 bylo zrušeno označení “+++” a byl zaveden nový energetický štítek EU. Stupnice se nyní pohybuje od A (nejlepší hodnocení) po G (nejhorší).

S novými štítky je snadnější spotřebiče porovnávat, což bylo také jedním z cílů nového systému. Například u chladniček v současné době není ve třídě A žádný spotřebič. Co bylo dříve A++, je nyní C. Spotřebič třídy B nebo C je tedy nyní ve velmi dobré kategorii z hlediska spotřeby energie.

 

12 TIPŮ PRO UDRŽITELNOU KUCHYNI

 

Neplýtvejte vodou při mytí nádobí

Myjete nádobí ručně? Využívejte vodu efektivněji. Nemyjte předměty jednotlivě pod tekoucí vodou, ale společně ve dřezu a pak opláchněte. Nejprve sklenice, talíře a šálky, pak příbory a nakonec hrnce a pánve.

Ekologické úsporné programy moderních myček nádobí snižují spotřebu elektrické energie i vody. I zde platí pravidlo: nedělejte věci napůl, ale spouštějte myčku, když je plně naložená.

 

12 TIPŮ PRO UDRŽITELNOU KUCHYNI

 

Kupujte dobré spotřebiče

Mnoho výrobců používá ve svých spotřebičích recyklované materiály, vyrábí si vlastní elektřinu, netiskne tlusté papírové katalogy nebo převádí své obaly a logistiku na nové, ekologické systémy.

Vybírejte domácí výrobky s krátkými dopravními vzdálenostmi, z odolných materiálů a energeticky úsporné.

K ochraně životního prostředí přispívá i řada technologií. Třeba u digestoří se uplatňuje odstředivý princip, který nepotřebuje drahé a výkon snižující tukové filtry. U chladniček pak volte velikost, kterou skutečně využijete.
 

12 TIPŮ PRO UDRŽITELNOU KUCHYNI

 

Správné třídění odpadu

Papír, sklo a organický odpad jsou již samozřejmostí. Také vysloužilé elektrospotřebiče, baterie či zářivky lze odložit na specializovaných místech.

Co však patří do žluté popelnice (nebo pytle)? Pouze ty plasty, které lze recyklovat.

Tímto způsobem například ropa spotřebovaná na výrobu plastů zůstává v koloběhu, není nenávratně spálena a cenné zdroje jsou využity znovu.

 

12 TIPŮ PRO UDRŽITELNOU KUCHYNI

 

Vyhněte se zbytečným obalům

Vlastní látková taška na nákup, síťka na zeleninu nebo krabička na salám či sýr z pultu jsou dnes stále samozřejmější. I jogurty a nápoje můžete dostat v opakovaně použitelných baleních a vodu můžete pít bez obav z kohoutku.

Chcete-li udělat víc, vyzkoušejte bezobalové obchody. Vyplatí se to, protože na výrobu jedné tuny plastu se spotřebují asi dvě tuny ropy.
PVC taška váží asi 20 g na její výrobu je potřeba 40 g ropy. Rozloží se za 20 let, PET láhev dokonce za 450 let!

Buďme tedy upřímní, sledujme každý den vlastní spotřebu obalů a “držme plastový půst”.

 

12 TIPŮ PRO UDRŽITELNOU KUCHYNI

 

Bezodpadové pikniky

Objednávka “Kuřecí kari, rýže s extra omáčkou a mangové smoothie s sebou” znamená: velká krabice s víkem z pěnového plastu s přepážkou a další na omáčku, plastové příbory a kelímky v plastovém sáčku… pro jednu osobu!

Přitom existují obědové boxy, kelímky a příbory, tašky a mnoho dalšího pro cestování a pikniky. K jejich naplnění stačí chvilka a nepatrná námaha určitě převáží šílenství odpadu, který vzniká při objednávce, jako je ta výše uvedená.
Takže: namažte sendviče, zabalte salát, naplňte misku ovocem a šup do svačinového boxu. Příroda vám poděkuje!

 

12 TIPŮ PRO UDRŽITELNOU KUCHYNI

 

Dbejte na kvalitu zpracování materiálů a kupujte jen to, co má smysl

Kvalita má svou cenu, ale nepodléhejme přehnané reklamě. Necháte-li se zlákat patnáctidílnou sadou „úžasných“ kuchyňských nožů, místo abyste si koupili tři kvalitní, zaplatíte nakonec dvojnásobek, vaření vás nebude bavit a budete plýtvat zdroji, protože tupé šavle brzy skončí v koši.

Při nákupu spotřebičů si rozmyslete, zda opravdu využijete, nebo jestli na ni po týdnu začne sedat prach. A když se rozhodnete, kupujte kvalitní výrobky, protože ty vydrží nejdéle.

 

12 TIPŮ PRO UDRŽITELNOU KUCHYNI

 

Zdroj: Schöner Wohnen

redakčně upraveno

Související

3 x AKRYLÁT!

27.11.2023 | kuchyně

3 x AKRYLÁT!

Inspirativní kuchyně T.acrylic…

Zobrazit článek

SVĚTOVÉ TRENDY U NÁS DOMA

27.9.2023 | kuchyně

SVĚTOVÉ TRENDY U NÁS DOMA

Další povedená kuchyně…

Zobrazit článek

POHÁDKOVÁ PROMĚNA

5.5.2023 | kuchyně

POHÁDKOVÁ PROMĚNA

Rekonstrukce kuchyně v hostinském bytě…

Zobrazit článek